iSad: globalno čustvo

Odšel je slavni izumitelj osebnega računalnika. On je prenesel nerodno škatlo tranzistorjev iz laboratorijev in pisarn v domove ljudi, s tem pa močno pripomogel, da smo živimo v tehnološki in globalni družbi. Z leti so izdelki z “jabolčnim” logotipom postali kultni predmeti globalnih razsežnosti. Čeprav so te tehnološke igrače ekonomsko precenjene (ali je to samo izgovor zaradi zavidanja?), imajo v sebi čar, ki ga druge naprave nimajo. In imajo tudi kakovost, ki je njihov glavni atribut. Operacijski sistem ne potrebuje antivirusa, požarnega zidu, nenehnih posodabljanj, ne ustvarja nemogočih .tmp datotek skritih v podmapah … To je Mac, enostavno logično.

Svetovni mediji so se odeli v črnino … tisto elegantno in nevsiljivo, kakor je eleganten in minimalističen slog Applovih naprav. Razvilo se je novo čustvo, iSad, ki je preplavilo svet. Vsi uporabljamo enako napravo, gledamo iste podobe, najbolj oddaljene dogodke pa doživljamo, kot da so se zgodili pri sosedovih. Zgodili so se nekaj tisoč kilometrov stran od nas, vendar čutimo enako kot tisti, ki so v “prvi vrsti”. Globalizacija, mediji in naše digitalno življenje določajo, kako bomo čustvovali in koliko časa.

Moram priznat, da se mi je glorificiranje Steva Jobsa kot “genija” vedno zdelo nekoliko pretirano, ampak sedaj razumem, da gre za globalno čustvo. Na Jobsa ne gledam kot na inovatorja, ker dejansko je že izumljeno “samo” poenostavil. To ni Gutenberg ali Marconi ali Leonardo … Ni bil revolucionar, ampak evolucijonar, ki je tehniko poenostavil na tako čudovit in logičen način. Revolucionar pa je bil, ker je sledil svojim sanjam, delal s srcem in predanostjo.

Komentarji: 2 to “iSad: globalno čustvo”

 1. Vončo said:

  09. 10. 2011 at 14:03

  Bil je inovator in praktičen možakar. Kadar ma človk doma tovrstnega človeka, ki zna skupej spravt delujoče reči na zanimiv način, ti je avtomatsko tudi Jobs simpatičen. Pa še nekej, imel je svoj prepoznaven stil, ki ga danes marsikdo nima. Ljudje s stilom pa so vedno deležni pozornosti – upravičeno, se mi zdi.

 2. MMT

  MMT said:

  10. 10. 2011 at 20:08

  Da, imel je stil. In to danes vsi pogrešamo, ker nekako skušamo bit konformisti in sledit modi, čeprav je prava moda v tem, da si to, kar si. Inovator, ki je poskrbel, da najboljši marketing za “jabolčne” izdelke opravljajo uporabniki sami. Ko nekoga ki ima Appla vprašaš, zakaj ga ima, je odgovor vedno enak: “ker enostavno deluje!”


Napišite komentar