Kdo si? – Razmislek o današnjih protestih

Vir: http://hosted.ap.org

Anonimna gibanja so preplavila trge in ulice, v imenu pravičnosti so ponekod povzročila škodo in izbruhnila nasilja. Kdo so anonimni protestniki? Kdo stoji za temi shodi? Potrebne so nujne reforme na vseh področjih in potreben je nov pogled na družbo in svet. Zato mora družba poiskati odgovore na vprašanja, ki trenutno presegajo naše zmožnosti. Izkoriščanje naravnih virov ni zastavljeno v luči trajnostnega razvoja, družbena blaginja ne upošteva dolgoročnih ciljev in ekonomsko bogastvo je v rokah redkih izbrancev. So protesti prava in edina rešitev?

Anonimna gibanja, organizirane skupine in posamezniki na različnih koncih sveta protestirajo pred bankami in finančnimi ustanovami, ker jim ta družbena ureditev ni všeč. Ne soglašajo z nadvlado kapitala nad človekom, z družbeno hierarhijo, nakopičenim bogastvom in niti s političnimi strankami. Ogorčeni in jezni protestirajo, ker je svet nepravičen …

Njihovo ogorčenje je upravičeno in je logična posledica družbenega konteksta, kjer 1 % svetovnega prebivalstva je neizmerno bogat, ostali pa nesorazmerno manj. Pri tem se moramo spomnit, da kdor protestira je po svoje tudi nesorazmerno privilegiran v primerjavi s tretjim svetom, kjer ljudje nimajo dostopa do pitne vode, niti do osnovne zdravstvene oskrbe, kaj šele do interneta ali Facebooka.

Kdo so protestniki? Predstavljajo se kot Anonymous, ne želijo biti imenovani, niti izkazati svoje identitete. Tak način je po eni strani razumljiv, po drugi pa sporen. Kdor si na pošten način prizadeva za nekaj pozitivnega, dobrega in pravičnega, ne bo imel težav pokazati svoje identitete in se predstaviti. Ali so lahko anonimni člani družbe, čeprav glasni, tudi njeni legitimni predstavniki? Ali so njihove zahteve edina rešitev za bolj pravično družbeno ureditev?

Vedno bolj sem prepričan, da je globaliziran svet čudovita priložnost za človeštvo, da lahko živi v blaginji in uživa sadove razvoja, vendar predstavlja tudi zelo velik izziv za človeka, ki se mora v rekordno kratkem času soočati z zahtevnimi družbenimi spremembami. Družba mora poiskati odgovore na vprašanja, ki pogosto presegajo naše zmožnosti. Izkoriščanje naravnih virov ni zastavljeno v luči trajnostnega razvoja, družbena blaginja ne upošteva dolgoročnih ciljev in ekonomsko bogastvo je v rokah redkih izbrancev.

Zahteve in pričakovanja indignados-ov, Anonymous-ov in drugih tovrstnih skupin so nedvomno legitimna in predstavljajo resno svarilo odgovornim, da če ne bodo stvari koncipirali drugače že od začetka, dolgoročno ne bomo mogli sobivati na istem planetu. Legitimno je tudi zavzemanje za manj privilegirane državljane in tiste, ki v družbi »nimajo glasu«. Kar pa me moti je anonimnost in želja da, bi nekateri protestniki ostali skriti. Kako naj zaupam človeku, ki ga ne poznam in niti noče, da bi ga spoznal? Kako naj verjamem, da bodo njegova dejanja usmerjena v doseganje skupnega dobrega?

Ključna teza protestov je hkrati tudi odgovor na pravično razdelitev dobrin in socialno pravično družbo. To je načelo svobode, ki ga moramo uresničevati pri vsakem človeku in je zagotovilo, da bo naša globalizirana skupnost lahko dolgoročno preživela. Svoboda je več kot »delati kar hočem«. Poleg življenja na prostosti in minimalne ekonomske neodvisnosti se prava svoboda uresničuje preko samostojnih življenjskih izbir, neobremenjenega odnosa do materialnih dobrin (kar ne pomeni življenje v revščini) in kakovostnih medosebnih odnosov. V tem kontekstu vidim pravično družbo in možnost, da zamajemo temelje kapitalistične dominacije.

Ob demonstracijah, ki so ponekod minile z veliko škodo in negativno reklamo za indignadose, sem se spomnil na tezo, da je mnogo lažje manevrirati z množico, kot s posameznikom. In tudi tokrat se je izkazalo za resnično. Je vsem udeležencem današnjih protestov jasno, proti čemu so? Kdo so pobudniki, za kaj konkretno si prizadevajo in na kakšen način bodo dosegli cilje? Odgovori na ta vprašanja so ključnega pomena, da bodo lahko protestniki postali legitimni glas ljudstva.

Protestniki so na simbolni ravni deklarirali obstoječi družbeni red kot talca kapitala, ki je sovražnika št. 1 in glavnega krivca za vse. Ali ni ta dikcija malo preveč poceni, posplošujoča in zavajajoča? Kaj pomeni družbeni red? Kdo ga sestavlja? Ali je možno življenje brez kapitala? Človek od kar je človek je uporabljal blagovno menjavo za preživetje, sad tega je določen »kapital«, zato je posedovanje neke lastnine povsem naravno. Družba v kateri živimo ni »izum« nekega uma, ampak je produkt stoletji in tisočletji človeštva. Tehnološki izumi, napredek, znanost,  bančništvo, religije, kultura in umetnost so samo nekateri elementi, ki so oblikovali to družbo in našo osebnost. Prepričan sem, da ni vse kar za poteptat in čez noč uničit, ker tako početje meji na ideologijo. Res je, potrebujemo bolj pravično družbo in enakomerno razdelitev dobrin, zato pa moramo poiskati učinkovit širok družbeni dogovor, ki bo za vse sprejemljiv in zavezujoč. To bo prvi korak k boljši družbi. Izboljšav ne moremo doseči samo z revolucijami, ampak z vsakodnevnim prizadevanjem, s pozitivnimi malimi dejanji v družini, na delovnem mestu, šoli, med prijatelji in znanci.

Če si protestniki prizadevajo za nekaj res dobrega, če je njihov cilj (samo) skupno dobro in če so neodvisni, potem ne bi smeli imeti težav se predstaviti z imenom in priimkom, s svojo identiteto. Težko razumem, da si lahko nekdo prizadeva za dobrobit vseh, pravično ureditev družbe in odpravo krivic, hkrati pa želi to doseči z nasiljem, računalniškim hekerstvom, žaljivimi in nestrpnimi slogani, prikrivanjem svoje identitete …

Bolje je prižgati svečo, kot preklinjati temo (Konfucij)

Komentarji: 4 to “Kdo si? – Razmislek o današnjih protestih”

 1. APM said:

  16. 10. 2011 at 05:43

  Protesti, čeravno množični, v Ameriki pa celo dolgotrajni nimajo in tudi ne bodo imeli nobenega učunka.
  Mislim, da protestniki trkajo a odprta vrata. Svet je sicer v finančni krizi. Terorije o finančnem poslovanju so se izkazale za neuspešne in zaradi tega je prišlo do finančnega zloma. Svetovni politiki in finančniki iščejo rešitve in jih žal ne najdejo.
  Protestniki pa pravzaprav samo protestirajo, ne nudijo pa nobene ideje, ki bi lahko krizo rešila. Mnogo premalo je ugotoviti, da je na svetu peščica bogatašev, na drugi strani pa 99% izkoriščanih – revežev.
  Parole protestnikov zvenijo sicer podobno, kot so pred polomom komunizma propagirali komunistični aktivisti. Tako iz parol komunističnih aktivistov ni bilo nič in izkazalo se je, da so najognevitejši med njimi navadni teroristi, kar lahko trdimo za Lenina, Tita, Mao ze donga, Castra, CheGeuevaro, Baderja in Majerhoferco in podobne eksemplare. V zadnjem času je podoben Slavoj Žižek, ki nekaj blebeče, ni pa sposoben podati praktičnih napotkov, kako rešiti zapleten sistem.
  Tako so včerajšnje demonstracie v Ljubljani pokazale še večjo bedo, kot jo kažejo demonstracije po svetu.
  Ljubljanski demonstranti se sploh niso znali usmeriti k zlu slovenske družbe. Mar je res Ljubljanska borza hiša zla v Sloveniji? Kaj pa so tam zagrešili takšngega, da bi bili center nezadovoljstva? Ni to ljubljanka banka, pa mariborska banka? Mar ni to ljubljanski magistrat, ki bo vsak čas postal vladna palača? Mar ni to murgelski naciobalni interes? Pa Ostali tajkuni? Slovencev ni izropal samo nepravični finančni sistem na čelu s svetovnimi bankami, Slovence ropajo domači tajkuni, ki so si ustvarili sistem, ki jim dovoljuje ropanje, brez strahu, da bi jih kdo lovil, brez strahu, da bi za svoje lopovščine odgovarjali. Vse to pokrije Zveza borcev! Ne, proti temu vrli fanatiki iz FDV niso protestirali. To je zavajanje ljudi, to je preprosto nedostojna limonada.

 2. kosoblejka said:

  16. 10. 2011 at 08:18

  Tudi mene bolj kot anonimnost moti dejstvo, da se glasno opozarja na nekaj, kar je splošno dejstvo (a bejž no, res smo v finančni krizi?), ne ponudi pa se alternative. Zame je tak protest definiran kot izguba časa in energije…

 3. Asam said:

  17. 10. 2011 at 10:14

  Sporočilo protestnikov je verjetno premalo jasno predstavljeno. Moje dojemanje sporočila je takšno: kot anonimneži se predstavljajo zato, da pokažejo, da elita gleda na njih kot na lutke, nepomembneže. Mislim, da jim ni problem sneti maske, večina jih tako ne nosi. Želijo le opozoriti, da je velika večina ljudi deprivilegiranih oziroma odrinjenih, kot že velikokrat v zgodovini. Mnogi se zavedajo, da s trkanjem na vest vladarjev ne bodo ničesar dosegli, zato s številčnimi protesti kažejo na svojo moč. Do nevarnosti množic pa elite že niso več ravnodušne.
  Mislim, da je bolje, da protestniki ne ponujajo rešitve, ker bi se rešitev na koncu verjetno izrodila v kakšen totalitarizem, diktaturo, torej le menjavo elite in korak nazaj v razvoju družbe. Rešitev morajo najti vladajoče elite. Same sebe morajo osvoboditi pohlepa in se nečemu odreči, pa bodo še vedno na vrhu in še lepše jim bo šlo, ker ne bodo več tako obremenjeni s svojim bogatstvom.

 4. bine bone said:

  17. 10. 2011 at 20:53

  Največji sovražnik celotnega človeštav so gusarji, ki preko svoje IMF kradejo in plenijo planet.
  IMF: WORLD’S PREDATORY LENDER.


Napišite komentar