Z upanjem proti nasilju

Ta dogodek, me je danes spravil v zelo slabo voljo. Bolj kot samo slabo voljo, lahko rečem, da je v meni zbudil strah, ali se v Sloveniji ponavlja družbena klima izpred osmih desetletji, ki je pripeljala do tega, da je brat ubijal brata. Grafit ni samo “lumparija” nekih mladeničev, ampak gre za zelo težke besede proti vsem kristjanom (ne samo Katoliški Cerkvi, ampak tudi pravoslavnim, protestantom …), ki so nedvoumna grožnja.

Taka oblika retorike in javno toleriranje teh pojavov jim dajejo domovinsko pravico, ki je v nobenem primeru ne bi smeli dopuščati. V Sloveniji vlada prepričanje, da ker smo katoličani pripadniki večinske vere, ne potrebujemo nobene posebne zaščite ali družbene integracije, saj nam itak nič ne morejo, ker smo “močni”. Kdo pa smo katoličani? Ali to niso tudi (včasih pa predvsem) otroci, ženske in ostareli? Ali nismo katoličani povsem običajni državljani?

K temu razmišljanju ne želim dodajati nobenih političnih tonov ali česarkoli prejudicirati, ker še nič ne vemo. Dejstvo pa je, da moramo biti posamezniki, civilna družba in institucije senzibilni do vseh pojavov sovražnega govora ali nestrpnosti, sicer bomo drug drugemu preprosto “odveč”. Zavedam se, da je težko zagovarjati našega političnega tekmeca ali drugače misleče, toda določena dejanja ne smejo imeti prostora v družbi. Dialog je naporen, a sožitje in blaginja sta najbolj odvisna ravno od tega.

Danes je v Ljubljani nadškof Stres še javno podprl kandidaturo misijonarja Pedra Opeke za Nobelovo nagrado za mir. Začnimo s tem simboličnim dejanjem iskati spravo med nami. Podobno kot Opeka, ki je posegel v največjo bedo ljudi in jim dal novo upanje. Mnogi v Sloveniji živijo v bedi in poleg paketov iz Karitasa, potrebujejo samo malo upanja.

Komentarji: 6 to “Z upanjem proti nasilju”

 1. Werner said:

  02. 02. 2013 at 08:57

  Kakšna bolana provokacija. To se že iz Jupitra vidi, da so krščani sami napisali.

 2. MMT

  MMT said:

  02. 02. 2013 at 10:45

  @ Werner: če bi to bilo res, potem lahko mirno trdim, da kdor je to napisal, ni pravi kristjan. Naša vera nas ne uči ne sovraštva in niti podpihovanja le tega. Kristjan ni, kdor to pravi, da je, ampak tisti, ki tako živi in/ali v srcu tako čuti.

 3. Podplat said:

  02. 02. 2013 at 14:31

  MMT Glede na komentarje bi rekel, da se motite.

 4. mare said:

  02. 02. 2013 at 22:41

  To se v normalni državi hitro prebarva, ne pa z namenom deliti narod in vlačiti po časopisih. Pisca naj se obsodi in kaznuje, ne pa da se nekdo zaradi tega potem izpostavlja kot žrtev. Prav ti mediji, ki sedaj to napihujejo ne storijo prav nič, ko pod njihovimi članki motene osebnosti pošiljajo komunajzerje v živinskih vagonih na jug, drugi z isto mero vračajo in podobno. Kar se pa Stresa tiče, naj najprej naredi pridigo svojim ovčicam saj smo vsakodnevno priča ljudem, ki pretepajo ženske, so v sporih s sosedi, potem pa vsako nedeljo k maši. Po novem še zagovarjajo početje skorumpiranih politikov. Najprej red v svoji hiši, potem si spoštovanje pri drugih zaslužiš sam.

 5. P.J. said:

  03. 02. 2013 at 01:19

  Sam se ne bi spuščal v delitve na “prave” in “neprave” kristjane, si pa upam trditi, da tak napis ne sodi v kategorijo sprejemljivih napisov, ne glede na izvirno poreklo avtorja in ne glede na skupino, proti kateri je naravnan.

  Je pa zanimiv še drugi aspekt, ki ha je avtor prispevka izpostavil (morda – domnevam) nevede: koliko smo kot družba v zadnjih 8 desetletjih napredovali. Takšen napis namreč namiguje, da se kljub razvoju napredek ni zgodil in da sociološko stopicljamo kot družba (vsaj) 8 desetletij za časom. Pretresljivo.

 6. Podplat said:

  03. 02. 2013 at 09:45

  Res je danapis ne sodi nikamor,ampak takih in podobnih napisov. Je bilo že veliko. Njihov namen je razburiti vse in vsakogar, bolj ko se razburjate bolj je napis uspešen. Žal je bil zdaj uspešen.


Napišite komentar