Novi papež naj bo kakor Abraham, Mojzes in Pavel

V zadnjem mesecu smo bili priče zgodovinskim dogodkom, ki bodo marsikatero stvar postavili na drugačne temelje, mogoče jo bomo začeli gledati še v drugačni luči. Doživeli smo odstop papeža, konklave in izvolitev novega naslednika apostola Petra. Vse to dogajanje je spremljala neverjetna množica novinarjev in medijskih hiš. Samo v Vatikanu je bilo uradno akreditiranih preko 5.000 novinarjev, ki so spremljali, prenašali in komentirali vsak dogodek v Rimu. Prava atrakcija je bila že sama namestitev dimnika na strehi Sikstinske kapele, saj so tri dni poročali o tem. Konklave je minil tako, da je cel svet (tako sodoben in digitaliziran) strmel v navaden dimnik, čakajoč na bel dim …

 

Vir: http://cdn.tempi.it

Po konklavu, kjer so kardinali izvolili novega papeža, pa se odpirajo številna vprašanja in ugibanja, kakšen bo 266. rimski škof. Mediji se ob volitvah in izvolitvi na prvem mestu sprašujejo, koliko bo v tem pontifikatu novosti in kaj bo v Cerkvi ukinjeno. Vedno znova pa pozabijo, da papež ni samovoljni vladar ali direktor podjetja, ampak je prvi med škofi, ki mora skrbeti, da nauk ostane čim bolj pristen in navezan na evangelij. Ali bi bila katoliška vera še prepoznavna, če bi se ravnala po “navodilih” medijskih hiš? Res je, živimo v modernem času, toda ne smemo pozabiti, da človek vedno išče odgovore na globlja, bivanjska, vprašanja.

In kakšen naj bo novi papež? Čas je preresen, da bi si lahko privoščili politika v belem talarju ali (samo) spretnega diplomata. Sedaj potrebujemo korenit lik … kakor tiste, ki nam jih ponuja Sveto pismo. Novi papež naj bo moder kakor Abraham, mož postave kakor Mojzes in človek Besede kakor Pavel.

Danes potrebujemo modrega očaka Abrahama, ki bo oče mnogih narodov in ver. On je naslonil svoje bivanje na vero in Bog je to nagradil. Postal je mnogo več kot samo oče, postal je očak. V sodobnem času potrebujemo nekoga, ki bo znal z očetovsko ljubeznijo sprejemati ljudi različnih kultur in narodov ter jih opogumljati na njihovi poti. Tukaj najdemo ekumenizem, medverski dialog, pa tudi stik z ateizmom in raznimi iskalci. Evangelij je Jezusova beseda, namenjena vsem ljudem vseh časov, kultur in narodov, zato smo kot Cerkev – skupnost – dolžni ohranjati sporočilo in iskati najboljši način, kako ga prenašati naprej.

V svetu kjer je krivica dobila vidnejše mesto od pravice, potrebujemo Mojzesa, človeka Postave. Delati dobro ni samo spoštovati zakone, ki so pogosto zvijačni in namenjeni ozki peščici privilegiranih, ampak pomeni iskati tisto, kar je prav, čeprav gre lahko v našo škodo. Če želimo popraviti družbeno ozračje in povrniti ljudem nekaj upanja, da bo jutri bolje kot je danes, potem moramo iskati pravico. Tudi v Cerkvi je potrebna Mojzesova roka, da pobriše prah iz kamnitih plošč Postave. Šele ko bomo zapovedi iz kamna prenesli v naše srce, bo prišlo do spremembe.

Novi papež naj bo kakor apostol Pavel. Poln ognja za vero in za Kristusa, ki ga je gnal po svetu in med ljudmi. Pisal jim je, jih obiskoval, svaril, opogumljal in dobro poznal življenje posameznih skupnosti. Bil je brat, apostol in prerok: kontroverzen, vizionarski in pogumen v svojem ravnanju. Papež je oče (= pater, papa), ki za prihodnost svojih otrok trepeta in obenem jih ob težkih trenutkih opogumlja. To je človek preprostega srca, saj več kot to ni potrebno.

Morda vse to zveni samo kot še eden od bolj ali manj posrečenih spiskov želja, ki so jih mediji v teh tednih (pre)polni, kakšen naj bo novi papež. A iskal sem tam, kjer ni oblasti, moči in bogastva. Skoraj vsi iščejo nekega duhovnega menedžerja, ki naj bi bil nas končno peljal iz ”srednjega veka”. A pošteno povedano, kot vernik si ne želim ne menedžerja, bankirja in niti direktorja. Ne želim si finega diplomata ali učenega znanstvenika, ker vseh teh je več kot dovolj. Želim si samo Abrahamovo vero, Mojzesovo modrost in Pavlovo gorečnost v osebi sodobnega Petra. Zato si želim, da bi bil neroden v obnašanju, okoren v veri in nespreten v besedah, saj takrat bo njegovo srce bìlo za Gospoda. In ko ne bo vedel kaj storiti ali kaj reči, bo dovolj, da ponovi: »Gospod, ti vse veš, ti veš, da te imam rad.« (Jn 21,17).

 

Prispevek sem pripravil za marčevsko številko mesečnika Naš vestnik.

Komentarji: 3 to “Novi papež naj bo kakor Abraham, Mojzes in Pavel”

 1. Tata said:

  17. 03. 2013 at 10:05

  Iz tvojih ust v Bozja usesa.
  Bomo molili zanj, da mu ne bo dano poslanstvo pretezko in da bo Sveti Duh vodil njegovo pastirstvo.

 2. binebone said:

  18. 03. 2013 at 23:32

  Mediji so vsi padli v vietnamsko past z ošpičenimi koli. Trajbajo naročeno pričicu, da naj bi sodeloval s hunto. Najbrž saj je Jezuit.
  Ha imamo novejše vesti. Leta 2005 naj bi sodeloval v trgovini z otroki. Še ena past ne. Po prerokbi pa bo to zadnji papež. Kva pa bo pol? Kdo bo vladal svetu? Stari Rim ali Novi svet Anglo -Amerike? O tem še dane odločajo.

 3. igor said:

  25. 03. 2013 at 10:33

  Tudi če ni sodeloval s hunto, je bil TIHO.Svoje vernike je zatajil.


Napišite komentar