Praznik Duha in poslanstva Cerkvi

»Mir vam bodi! Kakor je Oče poslal mene, tudi jaz pošljem vas.«

(Jn 20,21)

Na binkošti praznik obhajamo prihod Svetega Duha in v evangeliju po Janezu, ki ga ta dan prebiramo, slišimo Kristusove besede miru in poslanstva apostolom. To je dogodek prihod Duha Tolažnika in sad velike noči, saj se Kristusovo vstajenje dovrši z izlitjem Svetega Duha na vso Cerkev. Kristus se prikaže prestrašenim učencem in jih dva krat opogumi z vzklikom ”Mir vam bodi!”. Gospodov mir je dar, ki prehaja iz njegovih ust v naša srca, na nas pa je, da ga uresničimo v življenju. Ta dan apostoli dobijo poslanstvo, da povejo in pokažejo svetu kaj pomeni velika noč; ne samo kot enkratni dogodek, ampak kot stanje duše in srca.

Sv. Bazilij je opisal Svetega Duha s temi besedami: ”Razdeljuje se, ne da bi ga bilo zaradi tega manj, vsem je popolnoma na razpolago, tako kot sončni žarek, čigar dobrota je tistemu, ki ga obseva, kakor edinemu na voljo …”. Klasično likovno upodobitev Svetega Duha kot goloba moramo preseči z zrelim in odraslim pristopom. Tretja Božja oseba ni predmet, ampak je predvsem odnos, kar pomeni, da Sveta Trojica vstopa v naše življenje na dinamičen način – gre za dejanja, ki se kažejo v našem življenju. Zato Oče pošlje Kristusa, ta pa preko Svetega Duha pošlje učence. S krstom smo dobili poslanstvo, da s konkretnimi dejanji pokažemo našo pripadnost vstalemu Gospod. Če je velika noč in srečanje z vstalim Kristusom kaj spremenilo v našem življenju, moramo to tudi pokazati.

Pravoslavno ikonopisje upodablja binkoštni dogodek kot zbor apostolov razporejenih v polkrogu, kakor na zasedanju koncila. Mesto v sredini je prazno in to lahko razumemo kot prostor, ki je pripravljen za Gospoda; apostoli in s tem vsa Cerkev pričakuje drugi Kristusov prihod. Ta prihod bo zaznamoval novo nebo in novo zemljo, človeku bo podelil novo življenje. Cerkev kot občestvo je okolje, kjer Božji Duh prebiva in deluje.

 

Objavljeno v majski številki mesečnika Naš vestnik.

Napišite komentar