Halloween? Ne, hvala, sem kristjan!

Nocoj je vse dovoljeno…

 

Halloween ali noč čarovnic je v zadnjih letih prevzel vodilno vlogo pri obeležitvi noči na 31. oktober oz. predvečera praznika vse svetih. Tega vprašanja se lotevam že sredi oktobra z namenom, da bi se predhodno zavedali sporočila ki ga prinaša in ne bi izpadli s klasičnim cerkvenim ”protestiranjem” proti vsemu, kar je ”moderno”.

Vir: http://media.salon.com

Halloween je magija, ki se dotika satanizma - Vir: http://media.salon.com

Marsikomu se zdi ta jesenski pust le dodatna priložnost za zabavo, organizirano varstvo otrok ter malo druženja s sodelavci in prijatelji. V resnici v sebi skriva zelo kompleksno sporočilo, ki zajema prvine s področja črne magije in satanizma. Zakaj torej ne praznovati halloweena kot noči čarovnic, ampak kot noči vseh svetih?

Izraz izvira iz angleških besed ”hallows”, ki pomeni sveti ter ”All hallows eve”, vseh svetih noč. Izvor je starokeltski, navezuje pa se na krščansko praznovanje noči pred praznikom vseh svetih. V kulturnem okolju anglo-saksonskega sveta je to način praznovanja luči, ki jo prinašajo naši rajni in svetniki.

Težava nastane, ko se iz praznovanja odstrani verski, krščanski element in vse skupaj spremeni v noč čarovnic, čaščenju duhov in nekim mističnim povezavam z onostranstvom. Gre za popačenje izvornega sporočila, ki ga v naših krajih praznujemo z molitvijo na pokopališčih, obiskom svetih maš in namesto sveče v buči z ”luminom” v olju na sredi mize.

Halloween v sodobni komercialni različici je ezoterično novo leto, ekonomska oblika kolonizacije lokalnih tradiciji in navad z namenom vsiljevanja nove kulture smrti. To ni več noč molitve in miselne povezanosti z dragimi rajnimi, ampak je le še noč šaljivih igric in ”bučnih zabav”, ki v sebi prinaša geslo ”nocoj je vse dovoljeno”. Za medklic: to je tudi geslo sodobne kulture zahodne kapitalistične družbe, ki nas je v zadnjih 30 letih privedla do sedanje ekonomske krize. Izvor tega je bila trditev, da trga ne sme nihče regulirati ali omejevati, saj ljudje sami vedo, kaj jim najbolj paše. Zato je vse dovoljeno. Tukaj pa je odmik od vere v svetnike že precej očiten …

Miselnost noči čarovnic in buč nas je prepričati k selitvi razuma v magijo, vere pa v zaupanje neki višji usodi. V tem se skriva neprijetne resnica – ki se človeku vsiljuje na prijazen in zabaven način – da je komercialna oblika noči čarovnic le skupek ritualov in pravega čarovništva. Halloween je magija, ki se dotika satanizma; želi nadomestiti krščansko sporočilo praznika vseh svetih in vernih rajnih, ne samo kot zunanjost z zabavami in prireditvami, ampak tudi v samem jedru sporočila. Tako ne verujemo več v posmrtno življenje duše, na obstoj pravih nebes in bivanja v odnosu z Bogom, ampak duša postane ”čarovniški duh”, ki tava po Zemlji; nekakšno strašilo, ki zbuja nelagodje, strah in odpor. Ali se moramo res bati svojih dragih prednikov, prijateljev, staršev in znancev, ki so že odšli v večnost?

Vzgoja otrok k praznovanju tega dne predstavlja resno nevarnost postopnega izrinjanja praznika vseh svetnikov. Obstaja nevarnost, da ta postane le še podeželska folklora ”manj izobraženega” ruralnega prebivalstva, medtem ko bi se čarovniški praznik vsilil kot dogodek višje izobraženih ljudi. Absurd je očiten.

Ste vedeli, da nekateri ”tradicionalni” plesi na halloweenskih zabavah so povzeti s satanističnih črnih maš? Prav tako številni modni dodatki in drugi komercialni artikli, ki se ta dan prodajajo, so satanistični amuleti. Ne dopustimo, da nas preplavi potrošniški duh z ozadjem v satanizmu, kajti imamo vero, ki zajema in vsebuje izredno bogato simboliko, predvsem pa nosi v sebi sporočilo življenja in upanja. Konec našega zemeljskega življenja ni strašenje in magija, ampak je nadaljevanje bivanja v občestvu svetnikov, v neposredni Božji bližini. Kristjani smrti ne moremo interpretirati kot čarovniški dogodek, čarovnijo ali iluzijo, ampak jo lahko razumemo le v povezavi s Kristusovim križem, trpljenjem, smrtjo in vstajenjem. Naše življenje izhaja iz Kristusove obljube, da bomo deležni tudi življenja po smrti. Zadnji dan v mesecu oktobru ne potrebujemo šaljivih igric, ki zbujajo strah ali grotesknih buč, ampak presenečenja življenja in veselja, povezani z brati in sestrami.

Objavljeno v oktobrski številki mesečnika Naš vestnik v Trstu.

Komentarji: 12 to “Halloween? Ne, hvala, sem kristjan!”

 1. Rado said:

  22. 10. 2013 at 18:06

  “Halloween v sodobni komercialni različici je ezoterično novo leto, ekonomska oblika kolonizacije lokalnih tradiciji in navad z namenom vsiljevanja nove kulture smrti.”

  Ljubi bog Aljoša, kakšne napletaš?!?
  Tudi sam sem kristjan pa se ob svetlečih bučah zabavam. Drugi dan pa pozabim nanje.
  Ti pa kar o kristusovem trpljenju, pa o črnih mašah in še o čem.
  In vse to projiciraš na vse kristjane!
  “Oladi malo” Aljoša. Nobenega pooblastila nimaš, pisati v imenu vseh kristjanov!

 2. Veligor said:

  22. 10. 2013 at 18:57

  Podle krščanske klevete in laži proti enem najpomembnejših starih praznikov. Kar ta pamletar piše, nič ni res. Za dejansko sliko tega praznika se pozanimajte na ustreznih mestih.

 3. Werner said:

  23. 10. 2013 at 11:15

  Seveda je pričujoč stekel krščanski napad na ”Haloween” potreben širše obrazložitve.
  ”Halloween”, oz. Samhain po keltsko, ”Winternacht” po germansko, ali slovanski dan spomina na prednike, je staroverski praznik in vsekakor primarnejši in bolj avtohton od vseh krščanskih primesi, ki so se v zadnjih 2000 letih zajedle v Evropo. Kakor že ime pove, je povezan s kultom prednikov, kakor njegov vzporednik na drugi polovici leta.
  Namen mask je odganjanje zlih duhov. Tako, da ne gre za črno magijo, kar namiguje ideološko pristranski avtor. Če bi kdo rad videl črno magijo, si naj ogleda notranjost tipične katoliške cerkve z njihovimi križevimi poti, bičanji, križanji in podobnem, manjka še samo par kokošjih tac – da o tem, da pijejo kri in jedo telo (kanibalizem) svojega izmišljenega ”boga”, ne govorimo. Tudi že sama zgodovina Rimokatoliške Cerkve je dovolj zgovorna, da je v njej pristotne največ črne magije, pa naj se gre za inkvizicijsko pobijanje drugače verujočih do izprijenih orgij renesančnih papežev ter institucionalne pedofilije. Satanizem je pa izmišljotina krščanstva, oz. židovstva in tudi ne more imeti veze s staroverskim praznikom. Satan je lik iz abrahamskih religij in ga evrospke vere ne poznajo. Koncept enega centralnega bitja, katerega edini smisel je nasprotovanje ”bogu” je nesmiselen in neumen. Tako je več ”satanizma” v praznovanju Marijinega vnebovzetja ali pa Slomškovega ali Grozdetovega goda, kot pa v praznovanju ”Halloweena”.
  Pa še glede ”mistične povezave z onostranstvom”, menda ni dvoma, da je indo-evrospki koncept onostranstva ter prerajanja na znatno višji ravni, ki izpričuje visok filozofski domet starih indo-evropskih ljudstev, od krščanskega večnega cvretja v peklu ali večnega nevemčesa v nebesih, ki sta popolna nesmisla in namenjena zgolj ustrahovanju množič (črna magija, …).
  Skratka: katoliška propaganda o drugače mislečih je standardna: en kup laži, insinuacij, potvorb in manipulacij. Podobno kot v primeru njihovih (ne)umotovorov na področju 2. svetovne vojne na Slovenskem.
  Na koncu pa avtor še postreže s patetičnimi sklicevanju na Jezusa Kristusa, dokazano izmišljenega ”zgodovinskega” lika, ki ni nikoli obstajal, zato je vsakršnje sklicevanje nanj praznoverje in zavajanje množic.

 4. FreeLoader said:

  23. 10. 2013 at 13:28

  pač.. se en, ki je ponosno versko zablojen. In ko ga okolica opozori na njegove bedastoče, vzroji in govori kakšne krivice se mu dogajajo.. tipični idiot..

 5. Zlobni said:

  24. 10. 2013 at 19:32

  Zadnji stavek je tako bogokleten (se hecam ), da si zasluži utemeljitev. Ali jo zmoreš ?(resno)

 6. MMT said:

  24. 10. 2013 at 21:01

  Veseli me, da je razmišljanje o halloweenu zbudilo toliko zanimanja. Uspeh je, da niste šli mimo njega indiferentni in očitno, me nekateri že več let kontinuirano spremljate. Hvala! V zapisu sem povedal svoje mnenje, ki je prav tako legitimno kakor ostala. Mislim, da je vsem jasno, da tukaj predstavljam osebna stališča in ne govorim v imenu vseh kristjanov. Tega nisem nikoli trdil.
  Zanimivo je, da ko se govori o zlu/hudiču/satanu v realni obliki in ne samo v neki bajeslovni in figurativni, so vsi po zraku, češ, tega pa ni …

 7. RadImamCerkev said:

  26. 10. 2013 at 14:05

  Z avtorjem se popolnoma strinjam.

  Prispodoba: Sir in luknje. A lahko rečeš: “Sir bom pojedel zdaj, luknje pa pustim za kasneje”?

  Sir je prispodoba dobrega, luknja je umanjkanje le-tega.

  S tem, ko ne hodimo več v cerkev in ne častimo krščanskega Boga, se na mesto teh lukenj vrivajo druge – prazne – teme:
  deda Mraz, noč čarovnic, kult trgovin…

  Žal nekatere vsebine niso le prazne, ampak tudi škodljive.

  Hudič obstaja. Obstaja tam, kjer je pomanjkanje Boga, dobrega.

  Pa Bog z vami, tudi tistimi, ki še niso spoznali njegove ljubezni.

 8. AlFe said:

  27. 10. 2013 at 09:04

  Zanimivo je, da ko se govori o zlu/hudiču/satanu v realni obliki in ne samo v neki bajeslovni in figurativni, so vsi po zraku, češ, tega pa ni …
  In med njimi so tudi kristjani. Žal. Celo prodekan teološke fakultete v Mariboru, kjer je na Nikodemovih večerih razlagal, da Hudiča ni. Poleg njega pa je stal uradni izganjalec hudiča mariborske škofije. Tako da … sploh ne smemo obsojati teh zabav in mnenj, temveč lahko samo molimo, naj čim preje spoznajo Mir in Dobro.

 9. Werner- said:

  28. 10. 2013 at 23:21

  Hehe, ob takih umotvorih se človek samo smeji. Da kristjani branijo 1. 11. je nekaj povsem normalnega, branijo tudi “Christmas”, ki je v anglosaških državah vse bolj “x-mas”, branijo tudi vse mogoče moralne nazore. Bolj bi bil šokiran, če tega ne bi počeli. Ker bi nehalo biti zanimivo. Težko ohranjaš miselno kondicijo, če te nekdo stalno ne izziva. Aljoša, ohranite integriteto in se na svojem blogu nikoli več ne opravičujte za misli, ki jih tu objavljate. Obstajajo tudi druge strani za tiste, ki se ne strinjajo. S tem nehote dobim občutek, da vas kritika straši. Uporabnik “Werner” in njemu podobni kvazi intelektualci niso nikomur v ponos, še najmanj pa ateistom, katerih kritika cerkve naj bi temeljila na argumentih. Da je v vsakem kritično opredeljenem članku do cerkve najti inkvizicijo, pedofilijo, križarske pohode, bogastvo in domnevno “nezgodovinskost JK”, je pa čez mero dobrega okusa, ki temelji na sistematični metodologiji in dejanskosti. Pojma črna magija in satanizem sta tako razvlečena, da niti ne vem, če avtor ve definiciji obeh pojmov … Skratka, obilo informacij še ne dela modreca …

 10. nono said:

  31. 10. 2013 at 17:46

  hallowen je, seveda, dobrodošel tistim, ki nimajo drugega početi, kot da razmišljajo, kako bi sebi in državi kradli čas in denar.
  Buče so pri nas hrana za prašiče, nekaj jih je tudi kar tako okoli hiše, pa ne današnjemu dnevu v čast

 11. AndrejM

  AndrejM said:

  31. 10. 2013 at 19:26

  Pri nas pa na terasi lepo svetita dve izrezljani buči s svečko v notranjosti in je prav lepo, pa o satanizmu ne razmišljamo.

  Bo pa jutri praznik, ko bo potrošništvo spet pokazalo svoj obraz: tone sveč, ogromno cvetja, potem pa hitro na grob pokazat nov pelcmantl. No, letos bo toplo in bo pod tem plaščem prekelto vroče, ampak ga bo vseeno treba pokazati, da bodo sosedje spet nevoščljivi.

 12. Spomini na prednike: dan spomina na mrtve in verne duše | Kozjansko novi said:

  29. 11. 2014 at 13:28

  [...] vprašljivo pojmovanje smrti, ki z našim praznovanjem 1. novembra nekako prehaja v navzkriž. Aljoša Vodopivec v svojem blogu pravi, da težava nastane, ko se iz praznovanja odstrani verski, krščanski element in vse skupaj [...]


Napišite komentar