Mi lahko kdo razloži… kaj je narobe s Pošto Slovenije?

Tako, za nami so prazniki – katoliški, pravoslavni, državni – in zdaj verjetno pospravljamo vse: od jelkice in jaslic do voščilnic. Ste prejeli veliko čestitk? Jaz ja! In sem bil zelo vesel vsake. Zato jih tudi sam pošiljam. Po navadni pošti. Tiste z znamko. Običajno lovim zadnji trenutek, ker ne morem voščit za praznike v začetku decembra… in potem pridem do nabiralnika, kjer me pričaka obvestilo, da bodo pošiljke oddane 23. in 24. decembra poslane kasneje, ker pošta dela samo do 12. ure. Res je, da tudi uslužbenci na pošti so ljudje in imajo pravice do praznikov, ampak 24. decembra zapreti ob 12. uri!? Mi lahko kdo razloži, zakaj na Pošti Slovenije ne razumejo poslovne priložnosti?

Mogoče so poslovne priložnosti zamenjali za nekaj drugega. Ste opazili, da so se naše pošte spremenile v trgovine? Take, kjer lahko kupiš vsega: od ženskih torbic, inox ponev, plišastih igrač, troble za kolo, svežega cvetja, kolesarske opreme, čokolade in celo nakita. Res je, da smo v času prostega trga, toda pošta je pošta. Zakaj postajajo poštne poslovalnice podobne trgovini? Sedaj lahko samo še čakam, kdaj bomo šli v Izoli na pošto po sveže sardele, v Kranju po prekajene klobase in v Novem mestu po nove batne obročke.

Ste opazili tudi, da so bolj ali manj vse poštne poslovalnice prenovljene z dragimi materiali in pri 8 ali 10 okencih delata največ dva zaposlena? Posledica so seveda dolge vrste. Morda je namen tega čakanja, da si med tem stranke ogledujejo razstavljene prodajne artikle in jih od naveličanosti kupijo.

Ne razumem niti čisto dobro, zakaj na pošti ne moreš plačati s kartico, ampak to obračunajo kot dvig gotovine, za kar je potrebno plačati dodatno provizijo. Je to normalno? Če kje, bi pričakoval, da mi bo ravno pošta nudila vse poslovne in administrativne storitve na hiter in enostaven način. Plačevanje s kartico gotovo sodi med osnovo. In ne morem niti prav dobro razumeti, zakaj ima skoraj vsaka vaška gostilna dostop do baze podatkov poslovnih subjektov z davčno številko urejeno tako, da ko želim original račun na davčno, je dovolj, da jim povem številko in je že vse urejeno. Ne poskušajte tega storiti na pošti! Nakopali si bose bes in jezo vseh čakajočih v vrsti za vami! Ko sem želel račun na davčno številko, je morala uslužbenka vnesti ročno vse podatke v sistem, nato ponovno natisniti račun. In če grem na drugo poštno poslovalnico, je potrebno postopek ponoviti, ker ”nimamo centralnega registra”. Leta 2016!?

Torej, mi lahko kdo razloži, kaj je narobe z našo pošto, da pri zadevah, ki so njena osnovna dejavnost deluje nepovezano in nestrokovno, medtem ko uvaja storitve, ki jih njeni uporabniki nis(m)o želeli? Kaj je razlog, da morajo poštarji raznašati vzorce ameriške sladke pijače v promocijske namene po vseh gospodinjstvih? Zakaj pošiljko, ki označiš z ”lomljivo” in doplačaš za previdno ravnanje, vrnejo polomljeno skupaj z zapisnikom, kjer piše, da je bila ”na dnu zabojnika”?

Komentarji: 4 to “Mi lahko kdo razloži… kaj je narobe s Pošto Slovenije?”

 1. georg said:

  11. 01. 2016 at 09:56

  Še bolj se tehnološka zaostalost kaže pri priporočenih pošiljkah: vse je tako kot 40 let nazaj-nepregleden zvezčič, ročno izpisano obvestilo o dospetju, nobene računalniške podpore…! Bolj enostavno se je iti trgovino z tretje razredno in neselekcionirano robo. Če se že gredo prodajo časopisov in revij, zakja le nekaterih? Po kakšnem kriteriju so izbrane?
  Pod črto: očitno se pošta lahko kosa samo še z področnimi elektro podjetji, ki predviden izpad oskrbe z elektriko objavijo z listkom na prvi češplji ali drogu..!( kot po 2.svet.vojni)

 2. lordwales said:

  12. 01. 2016 at 22:29

  Pošiljanje navadne pošiljke, je poseben užitek, saj če nimaš znamke, lahko čakaš tudi 15 minut!

 3. lordwales said:

  12. 01. 2016 at 22:40

  Ne morem verjet, Aljoša, da si študiral na teološki!
  ne boš verjel, predavateljica na delavnici za brezposelne, kjer sem bil februarja 2013 je teologinja.

  Delo za Papilot je bila edina služba, ki jo je dobila!

 4. MMT said:

  14. 01. 2016 at 23:31

  @ georg: Da o mobilnih aplikacijah niti ne sanjamo… Zakaj je tako stanje na pošti verjetno ni naključje. Jo bodo izčrpali, da jo bodo potem lahko poceni prodali? Čas bo pokazal…

  @ lordwales: Sem teolog. Ne vem zakaj je to tako neverjetno?


Napišite komentar