Premagati terorizem in nasilje

Teroristični napadi predstavljajo največjo grožnjo in izziv sodobnemu globaliziranemu svetu, saj so pokazatelji, da samo leporečje o neki globalni vasi brez vzajemnega poznavanja in spoštovanja nas ne pripelje nikamor. Ravno nasprotno, prihaja do zlorabe vere, generiranja konfliktov in občutke medsebojne ogroženosti.

Napadi in nasilje v zadnjem času se dogaja »v imenu vere, v imenu velikega boga«, napadalce pa preprosto imenujejo skrajneže neke vere. Če povem kar direktno, brez ovinkarjenja, najpogosteje so to islamski skrajneži te ali one smeri. Na drugi strani pa smo »mi«, pošteni in miroljubni prebivalci sveta, ki bežimo in se borimo proti takemu verskemu ekstremizmu. Prepričano smo, da zaostalemu svetu prinašamo svojo demokracijo in pravice, oni pa nam vračajo z bombami… V resnici stvari niso tako enostavne in niti tako enolične.

Samo za medklic. Če nismo bili naprošeni, da bi komu prinesli »demokracijo«, zakaj jo tja izvažamo na silo, saj niti mi Evropejci, po skoraj 4.000 letih (od antičnih Grkov in Rimljanov, preko srednjega veka in razsvetljenstva), je nismo še dobro razumeli in spravili v prakso.

Vprašanje nasilja pa bi morali vedno ločiti od vere, že zaradi dejstva, da nobena resna, napredna, konsistentna in uveljavljena vera, ne bo utemeljevala ali opravičevala nasilja. Še manj pa se bo sklicevala nanj, da bi uveljavila svojo moč in pozicijo, kajti tako verstvo je obsojeno na propad. Zakaj torej nasilje »v imenu vere«?

Odgovor je po eni strani dokaj preprost, skriva pa v sebi neko »dvoslojno« zapletenost.

Prvi sloj odgovora je zloraba vere. Posamezniki ali majhne skupine zlorabljajo vero, božje ime in verske simbole za svoje parcialne interese. V ozadju je velika manipulacija, ki privede človeka do tako skrajnega dejanja, kot je samorazstrelitev. Princi teme novačijo nezadovoljno mladino, ki je brez prave perspektive, da opravijo umazano delo sejanja terorja po pokvarjenem in razvitem Zahodu ter jim, prosto parafrazirano po Bartoljevemu Alamutu, ponujajo nebeško slavo, v zameno za majhno žrtev v obliki samorazstrelitve.

Drugi sloj odgovora moramo iskati v razlogih, zakaj se da nekaj ljudi tako na lahko manipulirati, da pridejo do točke pripravljenosti na samomorilni napad. Slabo poznavanje (lastne) vere ali nepoznavanje na sploh, je lahko je najlažja vstopna točka za nestrpnost, sovraštvo in nenazadnje ekstremizme. V nevarnosti smo tudi na Zahodu, saj vero izrinjamo iz vsakdanjega življenja, s tem pa ponujamo lažnim prerokom priložnost, da jo izrabljajo za svoje namene.

Ključ za rešitev tega stanja, odgovor kakor premagati nasilje in terorizem ter uspešno zajezitev novih ekstremizmov in posledično napadov, zagotovo ne morejo biti vojaške ladje ali bombe ali nek podivjani laicizem, kot se ga gremo na Zahodu. Vojaška sila ne reši ničesar, saj kdor prinaša vojno, ne more dobiti nazaj miru. In izključevanje vere iz naših trgov, ulic, šol, medosebnih odnosov in vsakdanjega življenja prinaša strah pred ne(po)znanim, sramotenje drugega, odsotnost ključnega elemente naše istovetnosti.

Rešitev sedanjemu stanju je vključevanje verstev v družbeno življenje, dobro poznavanje svoje vere ter spoštovanje drugih.

To velja za muslimane, kristjane, budiste, Jude, hindujce… ter tudi za atieste in agnostike.

Komentarji: 5 to “Premagati terorizem in nasilje”

 1. haapy yack said:

  07. 04. 2016 at 10:56

  hoj
  Globalizacija je terorizem, ki so si jo izmislile iluminatske združbe. Vse radi ameriške hegenomije nad planetom.
  Globalistična formula se je dobro videla v Libiji, sedaj jo spremljamo v Siriji, kjer se od zunaj potencira nasilje. In potem je režim prisiljen reagirati na to nasilje z nadaljevanjem nasilja, ki potem postane impulz za obsežno ameriško intervencijo.
  čao

 2. MMT

  MMT said:

  09. 04. 2016 at 10:57

  @haapy yack: mislim, da globalizacija je bolj ali manj spontan pojav, ki spremlja človeka od antike dalje. Ali niso bili že stari rimljani globalizatorji s poenotenjem imperija? Njihove ceste, vojska, zakoni… precej diši po globalizaciji. Jasno pa je, da nasilje rojeva novo nasilje in nihče ne more pričakovati, da če bo nekam priše z bombami in orožjem, ga bodo ljudje sprejeli z rožicami…

 3. haapy yack said:

  09. 04. 2016 at 13:19

  hoj
  EU je druga verzija Rimskega imperija.
  Kdo si želi imperij gospodarjev vsi ostali pa bodo sužnji? Evropsko cesartstvo, Evropska super država se je začela z nečim kot je Rimski sporazum. Načrt za ustanovitev Združenih držav Evrope pod centralno kontrolo datira že nekaj stoletij nazaj, in je bil, eden od ciljev vitezov Templarjev. Trojica, ki stoji za Evropsko ekonomsko skupnostjo (ali skupnega trga), sedaj Evropske unije, so bili Jean Monnet, sin francoskega trgovca z žganjem, znan pod imenom ,,Oče Evrope”: grof Richard N. Coudenhove-Kalegri iz Avstrije, ki je leta 1923 napisal knjigo Pan-Evropa. Pan pomeni rogatega ovna boga Saturna, ki poveličuje satanizem, Evropo in boginjo Babilona. In Josef Retinger, poljski ,,socialist”, ki je osnoval organizacijo pod imenom Evropsko gibanje, da bi spodbudil cantralizirano kontrolo Evrope. Taki niso nobeni angelčki!
  čao

 4. MMT

  MMT said:

  09. 04. 2016 at 14:13

  @haapy yack: Tudi to je eden od ključev za interpretacijo dogodkov. Zakaj pa ne bi dopustili take razlage… Moram priznat, da se s tem pogledom v osnovi ne strinjam 100%, ampak mi je všeč kot “drugo mnenje”. Hvala.

 5. haapy yack said:

  09. 04. 2016 at 19:59

  hoj
  Organizator Bilderbergov Retinger je objavil svojo vizijo Evrope v kateri se bodo morale države ,,odreči dela svoje suverenosti”. Svoj predlog je iznesel v govoru pred Kraljevim inštitutom za mednrodne odnose v londonu ene od satelitskih organizacij, ki je skupaj v Družbi z Bilderbergi v mreži Okrogle mize – skrivne družbe katere središče je London. V ostale take satelitske organizacije spadajo Svet za mednarodne odnose in Trilateralna komisija. Monnet je bil član te scene, prijatelj in sodelovec Retingera. Oba sta odgovorna Rotschildom. Svoj načrt je Monnet opisla v pismu 30. aprila 1952., kjer piše: ,,Evropska nacije bodo vodene proti superdržavi brez razumevanja njihovih državljanov kar se nedvomno še zmerom dogaja. To bo mogoče ustvariti s pomočjo zaporednih korakov od katerih bo vsak prikrit, kot da ima ekonomski namen, in bo v končnici nepovratno pripeljal k stvaritvi federacije.
  Še enkrat pravim to niso angeljčki!
  čao


Napišite komentar