Mi lahko kdo razloži… Zakaj nismo še zamenjali OF za EU?

Med tremi aprilsko-majskimi prazniki sta Slovenija in Evropa v nekem vakuumu. V koledarski »coni«, ki je prosta od obremenitev in je neke vrste pomladno novo leto ali prehod od zime k pomladi, proslavljamo dan upora (tudi Dan osvobodilne fronte ali Dan OF), 1. maj in dan Evrope. Če 1. maja ne bi proslavljali zaradi dela, bi ga morali zaradi nečesa drugega, saj ta dan predstavlja močno simbolično prehodno obdobje med zimo in pomladjo.

V Evropi čutimo praznično ozračje še močneje kot drugod po svetu, saj so to dnevi, ko se po naših krajih spominjamo konca druge svetovne vojne, raznih osvoboditev in prihoda miru. Vsi tej pojmi so zelo relativni, saj jih pripadniki evropskih narodov pojumujejo/mo drugače, zgodovinske interpretacije so še vedno odprte in mnoge rane preveč sveže, da bi postavljali končne stavke v trdilni obliki.

V Sloveniji smo okrog državnega praznika in dela prostega dneva upora lahko poslušali take in drugačne govornike, ki so ponudili eno razlago zgodovine in tiste, ki so ponujalo povsem nasprotne trditve.

Sam se sprašujem, kako to, da nismo tega praznika prepustili spoštljivemu zgodovinskemu spominu in se ozrli v prihodnost. 27. april naj ostane dan spomina na upor proti okupatorju in opravljeno delo osvoboditve, vendar mislim, da bi morali narediti še en korak naprej, v prihodnost. Je res še sprejemljivo in okusno, da na državnih proslavah gledamo rdečo peterokrako zvezdo? Res je, da je to bil simbol tistega časa, vendar če smo v govorih slišali, kako je bila to borba za osvoboditev Slovenije, bi pričakoval na proslavah slovenske zastave – brez zvezde. In če pogledamo še skozi očala 25. obletnice samostojne Slovenije, ali ni bilo povojno »bivanje« v tedanji Jugoslaviji za našo državo nova oblika okupacije? Če bi bilo vse super v SFRJ, zakaj bi se potem morali osamosvajati?

In naša prihodnost? Prihodnost bi namreč bila oz. je že naše bivanje in udeležba v članstvu Evropske unije. S tem članstvom seveda nismo samo prevzeli kup birokracije in prijave na EU projekte, ampak naj bi tudi vrednote in sistem razmišljanja. Zdi se mi pomembno, da bi zavest o evropski pripadnosti krepili na vseh področjih, tudi komemorativnem. Zakaj torej ne bi uvedli 9. maj, dan Evrope, za državni praznik in dela prost dan tudi v Republiki Sloveniji?

Zakaj ne postavimo Evropske unije na raven naših vrednot demokracije in spoštovanja človekovih pravic? Res je, da mnogo stvari ni takih, kot bi morale biti ali bi si jih želeli imeti, vendar ravno zgodovina bi nas morala podučiti, da še ne dolgo od tega, je bilo mnogo slabše.

Če na eni strani slavimo prihod miru in odrešitev od raznih okupatorjev s pomočjo simbolov preteklih dikaturnih ideologij, zakaj ne moremo storiti tega s pomočjo aktualnih simbolov uspešnega povezovanja in demokracije?

Želel bi si, da bi začeli dojemati združeno Evropo kot naš skupni projekt, ki je sicer nastala tudi iz odpora in upora, s pomočjo mnogih partizanskih gibanj, s pogumnimi dejanji posameznikov ali majhnih skupin, vendar ni ujetnica lastne preteklosti. Evropa, ki je usmerjena v prihodnost in zato daje mladim priložnosti, vendar spoštuje svojo preteklost. To je Evropa, ki je trenutno najboljši kraj na tem planetu za življenje in ni začela svoje zgodovine pred 70. leti, ampak mnogo prej…

Zakaj torej ne bi pokazali močne simbolne geste in razglasili 9. maj, dan Evrope, za državni praznik in dela prost dan?

 

Komentarji: 8 to “Mi lahko kdo razloži… Zakaj nismo še zamenjali OF za EU?”

 1. haapy yack said:

  30. 04. 2016 at 16:43

  hoj
  1. maj je dan iluminatov. Po Josipovi smrti je katoliška cerkev ustanovila nov praznik, praznik “Svetega Josipa delavca”, in so ga čisto slučajno umestili na 1. maj.
  Torej 1. maj je dan iluminatov, ki so ga pozneje podtaknil delvacem, kot mednarodni praznik dela.
  čao

 2. ametist said:

  01. 05. 2016 at 09:43

  Ko sem malo pogledal o iluminatih, se moram kar strinjati s srečnim Džekom. Če so na vodstvenih položajih v svetu res taki ljudje, ne bo nikoli več boljše, oz. dobro navadnim tlačanom na zemlji!

 3. ametist said:

  01. 05. 2016 at 22:20

  Spoštovani Aljoša! Gledal sem lokalno TV ob dnevu OF. Ne morem si predstavljati, da se uradni praznik “Upor proti okupatorju”, izključno uporabi za obračunavanje z DANAŠNJO OPOZICIJO. Star sem blizu sedmih križev in meni prodajajo revolucijo za zdravo i gotovo, kakor bi dejal moj kriks kamerad iz Srbije. Pred dnevi je nekdo dejal, da bi morali danes govoriti nemško, če nebi bilo partizanov v Sloveniji. Kakšno bedarijo si nekateri privoščijo, da človek verjeti, ne dojeti ne zmore. Ko so slovenski partizani osvobodili Trst z okolico so jih zavezniki nagnali do Logatca. Na drugem koncu Slovenije, konkretno v Celovcu so jih Rusi poslali do Maribora, v nasprotnem primeru bi jih likvidirali, pravzaprav vojaško porazili. Nobeden od pristašev OF pa ne upa povedati, koliko dobrih in poštenih partizanov je vodstvo revolucije dalo POBITI brez krivde, brez razloga.

 4. Rado said:

  06. 05. 2016 at 10:23

  Tako zgrešenega prispevka pa že dolgo ne.
  Pa je ja vendarle jasno, da smo po vstopu v “Evropo”, začeli iti navzdol. Do leta 2004 smo bili zgodba o uspehu.
  Mater, ljudje. Pa res imate spomin zlate ribice!

 5. haapy yack said:

  06. 05. 2016 at 18:01

  https://www.youtube.com/watch?v=l8-xD-ygRh0

 6. MMT

  MMT said:

  11. 05. 2016 at 10:32

  @happy yack: Ta teza je zanimiva. Kakor je meni znano, je 1. maj Katoliška Cerkev prevzela in dodala sv. Jožefa, zaradi že prej uveljavljanega praznika dela. Delavsko gibanje se je začelo razvijati dokaj pozno, saj prej so bili bolj ali manj samo sužnji, ki pa niso imeli svojega sindikata.

 7. MMT

  MMT said:

  11. 05. 2016 at 10:36

  @ametist: Delno se s to tezo strinjam. Dodal bi še, da se ni bilo vse kar je bilo pod OF škodljivo in kriminalno, pač pa nismo še uredili zgodovinskih dejstev, kakor bi jih morali. Torej, povedati bi morali kaj je bilo dobrega na eni in na drugi strani. To je prvi korak sprave. So imeli partizani tudi pozitivno vlogo? Po tistem, kar mi je poznano, mislim, da ja. Verjamem, da je veliko mladih fantov šlo med partizane z najbolj poštenimi in plemenitimi nameni. Če je nekdo to zlorabil, pa je potrebno tudi povedati. Krivda ni nikoli kolektivna, ampak individualna, zato je potrebno povedati kaj in kdo je bilo prav in kaj ne. Ker pa želimo v prihodnost, se mi zdi najbolj prav pustiti dan OF spominu in uvesti nov praznik, 9. maja.

 8. MMT

  MMT said:

  11. 05. 2016 at 10:38

  @Rado: ne vem v čem je prispevek zgrešen? Je kakšna teza napačno napisana? Če bi želeli odgovor, kako bi zgledala Slovenija izven EU, zadostuje, da si pogledamo Srbijo, Makedonijo… Ne kot turisti, za en teden čevapčičev in poceni piva, ampak kot nekdo, ki ima tam podjetje in tam živi. Iz njihovih zgodb se da razumet, da je EU precej precej boljša od tiste, ki jo dojememo “mi od znotraj”.


Napišite komentar